Ahad, 17 Mei 2015

Penyakit Sopak.

Sopak atau dalam bahasa perubatannya vitiligo merupakan sejenis penyakit kulit yang membuatkan penghidapnya mempunyai kulit bertompok-tompok putih yang tidak mempunyai pigmen. Penyanyi terkenal iaitu Michael Jackson semasa hayatnya menderita kerana masalah vitiligo. 

Kebaikan Kacang Hijau.

Kacang hijau memang sedap dimakan, terdapat pelbagai resepi lazat mampu dihidangkan dari kacang ini, antaranya adalah bubur kacang hijau. Namun, tidak ramai yang mengetahui kacang hijau sebernanya mempunyai banyak manfaat  tersembunyi. Kacang hijau kaya dengan nutrien seperti folat, tembaga, fostorus, mangan, zat besi, protien, potasium, vitamin B1 dan B6.

Bahaya Kafein.

Jumlah kopi kafein lebih banyak didalam kopi berbanding minuman lain. Jesteru, bagi sesiapa yang terbiasa menjadikan kopi sebagai pembuka selera  pada waktu pagi dan petang, fikir kembali kerana hakikatnya kesan jangka panjang akibat daripada pengambilan kafein boleh membawa kepada tahap serius jika tidak dikawal.

Menjaga Kesihatan Mulut.

Bagaimana Nafas Boleh Berbau.
Merujuk kepada bau mulut yang tidak meyenangkan. Kebiasanya nafas berbau hanya pada waktu tertentu sahaja seperti selepasa bagun tidur. Walau bagaimanapun, jika ia berlarutan berjumpa doktor untuk pemeriksaan.

Tumbuhan Herba Cekur.

Daun cekur baik untuk merawat jerawat. Pucuknya pula jika dijadikan ulam akan menjadikan kulit wajah lebih berseri dan bertenaga. Bukan sahaja baik untuk digunakan secara luaran tetapi juga dalaman.