Kacang hijau memang sedap dimakan, terdapat pelbagai resepi lazat mampu
dihidangkan dari kacang ini, antaranya adalah bubur kacang hijau. Namun,
tidak ramai yang mengetahui kacang hijau sebernanya mempunyai banyak
manfaat tersembunyi. Kacang hijau kaya dengan nutrien seperti folat,
tembaga, fostorus, mangan, zat besi, protien, potasium, vitamin B1 dan
B6.
1. Suburkan Rambut.
Rebus kacang hijau sehingga lembut dan sebaik sejuk, sapukan ke kulit
kepala sambil mengurut untuk beberapa minit. Bilas dengan air sehingga
bersih selepas selesai.
2. Perut Memulas.
Kacang hijau di buat bubur. sajikan dengan 2 butir telur ayam yang di pindang dan air panas sebanyak 2 sampai 3 kali sehari.
3. Untuk Ibu Hamil.
Untuk ibu yang sedang hamil anda disarankan untuk memakan
kacang hijau karena mengandung Vitamin B1, B2, asam folat, karbohidrat,
lemak tak jenuh, kalsium, fosfor dan protein, kandungan ini sangat
bermanfaat untuk kesehatan ibu hamil.
4. Mengurangkan Kandungan Kolestrol.
Makanan yang kaya akan serat mudah larut diketahui dapat menurunkan
kadar kolesterol LDL (kolesterol jahat) dengan cara meningkatkan
produksi penyerap LDL yang berfungsi untuk menghilangkan kelebihan
kolesterol LDL dalam darah. Sangat dianjurkan untuk mengkonsumsi 10
sampai dengan 25 gram serat mudah larut tiap hari untuk mengurangi
jumlah kolesterol LDL.
Tiada ulasan:
Catat Komen