Selasa, 16 Jun 2015

Jenis Kurma.

Ramai diluar sana masih belum tahu jenis kurma yang terdapat di pasaran, harga kurma berbeza mengikut jeninya. Kurma boleh dibahagi menjadi empat golongan tingkat kematangan dan diberi nama dalam bahasa arab seperti berikut, kimri (muda), khalal (berukuran penuh), rutab (matang, lembut), tamr (matang, dikeringkan dengan bantuan matahari).

 1. Kurma Ajwa 
Kurma Ajwah kebanyakan tumbuh di kota Madinah, Saudi Arabia. Kurma Ajwah memiliki bentuk yang lebih kecil dengan warna yang juga lebih hitam, tekstur lembut, Kurma ini tidak terlalu manis namun rasanya hampir mirip dengan kismis. Dipercaya, kurma jenis ini merupakan kurma favorit Nabi Muhammad SAW. Harga kurma ini dikatakan paling mahal, harga boleh bertukar menggikut pasaran.

2. Kurma Sekki 
Kurma jenis ini ada dua warna, atas kekuning-kuningan sedang bawah kecoklatan bagian yang kuning kalau dimakan lebih keras, namun untuk yang berwarna kecoklatan biasanya rasanya lembut.


3. Kurma Barhi 
Kurma yang satu ini memiliki warna cokelat cerah., rasanya juga mirip dengan caramel. Kurma ini juga sering sekali ada pada hari-hari selain bulan ramadhan.4. Kurma Kholas
Warna cokelat terang keemasan mirip kurma barhi, hanya saja ada citarasa coffee caramel, tekstur dagingnya lebih lembut rasanya juga tidak terlalu manis.5. Kurma Sokari
Tekstur kenyal lembut tapi ada juga jenis yang keras, paling disukai di Arab Saudi, sedikit kering dan manis.


6. Kurma Silaj  
Warna cokelat kemerahan bentuk lonjong, tekstur lembut rasa manis sedang.
 

Tiada ulasan:

Catat Komen