Sayur-sayuran merupakan makanan yang baik untuk kesihatan setiap individu kerana kandungan vitamin, mineral dan nutrisi yang tinggi terdapat di dalamnya.Walaupun memberi seribu
satu manfaat terhadap kesihatan tubuh, namun masih ramai individu yang
kurang gemar mengambil sayur-sayuran dalam diet harian mereka.
Menurut pensyarah daripada
Universiti Cambridge dan Southampton, London,Tom Ashmore, golongan
tersebut dianggap rugi kerana sayur berperanan penting dalam pengaliran
darah dan memastikan oksigen disalurkan secara efektif ke seluruh tubuh. Kandungan nitrat yang
ditemui di dalam sayur mampu membuka dan melebarkan pembuluh darah yang
berperanan penting dalam menghindarkan tubuh daripada terkena angin
ahmar dan serangan jantung.
“Selain itu, ia juga mampu
menukar sel lemak putih menjadi sel lemak coklat yang mampu membakar
lemak dan akhirnya mengelakkan obesiti daripada berlaku,” ujarnya, Jelas Ashmore, bagi
menggalakkan pengambilan sayur-sayuran di dalam diet harian, individu
boleh pelbagaikan hidangan tersebut dengan beberapa cara seperti
mengolah sayur-sayuran kepada jus, salad dan sebagainya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan