Sebelum ini saya ada menyediakan artikel kebaikan mengambil teh hijau.
Tetapi baru-baru ini juga saya terjumpa artikel yang menyatakan
keburukan minum teh ais. Oleh itu saya rasa terpanggil untuk menulis
artikel ini. Jom kita baca dan fikirkan sekali.
Ada pakar yang menyatakan bahawa
pemakanan seperti bayam, coklat, kekacang dan garam menyebabkan penyakit
batu karang. Tetapi kali ini teh ais yang menjadi kesukaan kita
dinyatakan mampu menyebabkan penyakit batu karang. Satu kajian
dijalankan oleh Loyala Universiti Chicago menyatakan kekerapan mengambil
teh ais secara berlebihan menyebabkan risiko batu karang.
Selain
itu petikan artikel akhbar Times of India menyatakan bahawa mengandungi
oksalat (oxalate acid) yang tinggi iaitu satu bahan kimia yang boleh
menyebabkan penyakit batu karang. Oleh itu kita sendiri boleh fikir dan
kawal tingkah laku kita. Supaya kita boleh melakukan tindakan sebelum
terlambat. Nanti saya akan tulis artikel mengenai penyakit batu karang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan